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Rev. Rul. 79-363

Citations: Rev. Rul. 79-363; 1979-2 C.B. 345
Rev. Rul. 79-363
ISSUE

If a donor, A, creates a trust for the benefit of the donor's spouse, B, and their adult child,
C, in a divorce settlement transaction to which section 2516 of the Internal Revenue Code is
applicable, is any portion of the transfer of the trust interest to the child made for
consideration in money or money's worth by virtue of the release of the support rights of

the donor's spouse as part of the settlement agreement?
FACTS

In July 1977 A and B entered into a written agreement in contemplation of their obtaining a
divorce. The agreement required A to create an inter vivos trust upon issuance of a divorce
decree and to promptly transfer property worth no less than $600,000 to the trust. The
terms of the trust provide for a life annuity to B, with the remainder payable at B's death to
C. In exchange for the creation of the trust by A, B agreed to release all rights and claims
that B might have against A as a result of the marriage or against any property in which A
had an interest. B's right to receive support from A was specifically enumerated as one of

the rights released by B.

On July 14, 1978, A and B were divorced by the final decree of a court in State X. Under the
law of State X, the divorce court has no power to alter a settlement agreement between
spouses; the court decree in the present case did not incorporate any agreement between
A and B. On the same day, A transferred $600,000 to the trust. As of the date of transfer,
the value of B's right to support was $200,000, and the value of B's other marital rights was
$400,000. At that time the present value of B's right to receive a life annuity from the trust

was $300,000, and the present value of C's remainder interest was also $300,000.
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On November 15, 1978, A filed a federal gift tax return reporting the transaction as being
exempt from gift tax. A concluded that B released all rights, worth a total of $600,000, in
exchange for A's transfers of the life annuity, worth $300,000, to B and of the remainder
interest, also worth $300,000, to C. A states that the parties to the divorce settlement
arrived at their agreement by bargaining simultaneously with respect to all of the rights
and obligations involved. Because neither of A's transfers (to B and to C) can be attributed
specifically to B's release of any particular right, A states that the value of the support rights
($200,000) and the value of the marital rights ($400,000) should be apportioned equally
between the equal transfers to B and to C. A states that, as a result, the $300,000 transfer
to C was met by consideration in the form of support rights released by B, one half
($100,000) of which is attributable thereto, and by B's release of marital rights, one half
($200,000) of which is attributable to the transfer to C. A thus concludes that A's transfer to
C was made in exchange for full and adequate consideration and that A's transfer to B is
deemed to have been made for full and adequate consideration under section 2516 of the
Code.

LAW AND ANALYSIS

Section 2511 of the Code states that the federal gift tax is applicable whether a gift is in
trust or otherwise, whether direct or indirect, and whether the transferred property is real

or personal, tangible or intangible.

Section 2512(b) of the Code provides that if property is transferred for less than an
adequate and full consideration in money or money's worth, then the amount of the gift is
the amount by which the value of the transferred property exceeds the value of the

consideration received.

Section 2043(b) of the Code, an estate tax provision, requires that a relinquishment of
dower or curtesy, or of a statutory estate created in lieu thereof, or "of other marital rights"
in the decedent's estate, shall not be considered to any extent a consideration in money or
money's worth. This provision was held applicable to the definition of "consideration in
money or money's worth" for gift tax purposes, as well as for estate tax purposes, by the
Supreme Court in Merril v Fahs, 324 U.S. 308 (1945), Ct. D. 1635, 1945 C.B. 418. See also
section 25.2512-8 of the Gift Tax Regulations.
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Therefore, the release by a spouse of marital property rights cannot serve as consideration
in money or money's worth for gift tax purposes. However, the release of the right to

support may serve as consideration. See Rev. Rul. 68-379, 1968-2 C.B. 414.

Section 2516 of the Code provides that if a married couple executes a written agreement
with respect to their "marital and property rights" and if a divorce is obtained within 2
years thereafter, all transfers made under the agreement either (1) to the donor's spouse
in settlement of the spouse's marital or property rights, or (2) for the support of the issue
of the marriage during minority, shall be deemed to be made for full and adequate
consideration in money or money's worth. Transfers to adult children and transfers that
cannot be clearly defined as having been made to the divorcing spouse or to the minor
issue of the marriage are not exempt, under section 2516, from the gift tax. See Rev. Rul.
75-73,1975-1 C.B. 313.

In the present case, the transfer of a life annuity interest to B qualifies under section 2516
and is thus deemed to have been made for full and adequate consideration in money or

money's worth. A properly excluded the value of the transfer to B from A's taxable gifts.

The transfer of the remainder interest to C is not, however, subject to section 2516 of the
Code, because C was not a minor at the time of the divorce settlement. Therefore, the full
value of the remainder interest is the amount of A's gift subject to federal gift tax, unless it

was made in exchange for consideration in money or money's worth.

The $400,000 worth of marital rights released by B, of which $200,000 was claimed by A to
have been released in exchange for the transfer to C, cannot serve as consideration in
money or money's worth for federal gift tax purposes. See the above discussion of section
2043(b) of the Code and its application to the federal gift tax.

The value of support rights released by B may, on the other hand, serves as consideration
in money or money's worth under Rev. Rul. 68-379, cited above. To be acceptable as
consideration for the transfer to C, the taxpayer must show that the support rights were
specifically and deliberately released by B, and their release was accepted by A, in order to
induce A to make the transfer to C. See Rev. Rul. 77-314, 1977-2 C.B. 349, especially

situation 2, in which the spouse had actively bargained for, and agreed to receive a less
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valuable transfer in exchange for, the transfer to the third party. Therefore, the donor
received consideration for the transfer to the third party in the amount of the excess of the
value of support rights released by the spouse, over the trust interest received by the

spouse. The spouse had made a taxable gift to the third party in the amount of that excess.

In the present case, A has failed to show that B actively bargained for, and specifically
released support rights for, A's transfer of the trust remainder to C. A has, instead,
assumed that one half of the value of B's support rights was released in exchange for the
transfer to C, because all of B's rights were released through a process of simultaneous
bargaining in which no particular right was released as inducement for any particular

transfer by A.

A's assumption with respect to the consideration received is not, however, a sufficient
factual description of B's efforts, if any, to induce A's transfer to C by releasing support
rights. It is equally reasonable, in the absence of specific facts, to assume that B released all
of the support rights and $100,000 worth of B's marital rights in exchange for what B
received, the life annuity interest worth $300,000.

HOLDING The entire amount of A's transfer of the $300,000 remainder interest to C is a gift
for federal gift tax purposes, as no consideration in money or moneys' worth was shown to

have been received by A in exchange for A's transfer to C.

If A could have shown that B actively bargained for, and relinquished support rights in
exchange for, A's transfer to C, the amount of A's gift to C would have been the amount of
the transfer to C reduced by the amount of support rights relinquished by B. In this latter

situation, B would have made a taxable gift to C in the amount relinquished.
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